A töltött paprika egyértelműen a nyári otthon illata és íze, amit a legeslegjobb egy árnyas fa alatt hűsölve, ráérősen elkölteni.
A szósz nálam részben dobozos paradicsomszószból, részben friss paradicsomból készül (kiváló módja a töttyedt, hűtőben lapuló egyedek felhasználásának, de ha nincs épp otthon, nem baj), a töltelék pulyka darált húsból van, de a dinsztelt hagyma, fokhagyma mellé néha lopok bele egy kis bacont. A rizst szerintem teljesen felesleges előfőzni, puha lesz akkor is, ha szárazon kerül a töltelékbe. (Bulgurral is helyettesíthető, úgy még egészségesebb lesz a végeredmény) És egy apró trükk, ami nekem bevált: a paradicsomlében egy kis feldarabolt ZELLERT is főzök, és azzal sűrítem a szószt liszt helyett.
Hozzávalók:
A töltelékekhez:
10 db kisebb, tölteni valóan duci paprika
- 500 g pulyka darált hús
- 1 nagy fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 pohár (2,5 dl) rizs vagy bulgur
- 2 tojás
a szószhoz:
- 3 x 500 g dobozos paradicsompüré (nálam általában ALDI-s Carloni)
- kb 1,5 l víz
- 2 - 3 friss paradicsom (elhagyható)
- fél zeller (hámozva, négybe vágva)
- kb 4-6 ek cukor vagy természetes édesítő
- só, bors ízlés szerint
A hagymát és a fokhagymát apróra vágom. A felaprított hagymákat kis olajon megdinsztelem, majd hagyom lehűlni. A húst összekeverem a kihűlt dinsztelt hagymával, sózom, borsozom. Rádobok 2 tojást és egy pohár nyers rizst vagy bulgurt, jól összekeverem, és a hűtőbe rakom pihenni. Megmosom és kicsumázom a paprikákat, a zellert meghámozom, megmosom, négy részre vágom. A lábosba beleöntöm a paradicsompürét és cukrot, sót, borsot teszek hozzá ízlés szerint. Beledobom az apróra vágott friss paradicsomot ( ez a lépés elhagyható, friss paradicsom nélkül is finom lesz.) Megtöltöm a paprikákat a töltelékkel (nem túl szorosan, nehogy kirepedjenek). Beleteszem a töltött paprikákat a paradicsomszószba és felöntöm kb 1.5 l vízzel, hogy bőven ellepje azokat. Beledobom a négybe vágott zellert is, majd alacsony lángon/ fokozaton addig főzöm, míg a zeller puha lesz, és a töltelékben a rizs puhára fő. Kiveszem a töltelékeket, a szószba belehelyezem a húsgombócokat. (Lehet a gombócokat a paprikás töltelékkel együtt is főzni, de szerintem így biztonságosabb, mert annak kicsit más a főzési ideje) Addig főzöm, míg a húsgombócokban a rizs/bulgur megpuhul. Ha nagyon elfő a szósz, kis vízzel pótolható.. Kiveszem a kész húsgombócokat is, és a szószt a zellerrel sűrűre turmixolom botmixerrel (FIGYELEM: nem biztos, hogy az összes főtt zeller kell bele: annyit teszek bele, hogy kellő sűrűséget kapjak). Megkóstolom, ha kell utánaízesítem. Visszateszem a gombócokat és a töltelékeket is a szószba. Felrottyantom még egyszer, majd leveszem a tűzről.
Kész a lisztmentes, sűrű, finom töltött paprika!
Jó étvágyat hozzá!
A recept és a képek forrása: Receptproba.blog.hu
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.