Egyszerű étel, mégis, ahány ház, annyiféle kinézete, állaga van. Én csakis sűrűn szeretem: a híg paprikás lében úszkáló krumpli- és kolbászdarabkák nem az én műfajom. :) A titok a gazdag hagymás-pirospaprikás alap, amibe én jelentős mennyiségű köménymagot is szórok. Jó ízt is ad és jól is mutat az ételben. További trükk, hogy a krumplik egy részét kisebbre vágom, mint a többit. Ezek a darabkák előbb megfőnek, ezáltal besűrítve az ételt.
Hozzávalók:
- 2 nagy fej hagyma
- 2 evőkanál pirospaprika
- 6-8 db jól megtermett, főzni való burgonya
- 1 kisebb szál kolbász (pl. Gyulai vagy Csabai) karikázva
- Kis darab (kb. 10 dkg) füstölt szalonna apróra vágva, vagy kockázott bacon
- Só, bors
- Étolaj
A hagymát apróra vágom. A krumplit meghámozom és kockákra vágom. Lehetnek közte kisebb és nagyobb darabok. A kolbászt felkarikázom, a szalonnát apró darabokra kockázom.
A hagymát egy kis olajon vagy zsíron üvegesre párolom, sózom, borsozom. Rádobom a kolbászt, a szalonnát és köménymagot (ízlés szerinti mennyiségben). Amikor a kolbász és szalonna már kiengedte a zsírját, a tűzhelyről levéve hozzákeverek két evőkanál pirospaprikát, majd hozzáteszem a hámozott, kockára vágott krumplit és jól összekutyulom a hagymás alappal.
Felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Közepes lángon / fokozaton puhára főzöm a burgonyát, közben időnként megkeverem. Akkor nyilvánítom késznek, amikor a krumpli egy része összetörik, és szépen besűríti az ételt, míg a többi egyben van és jól harapható. Kovászolt vagy csemege uborkával, friss kenyérrel tálalom.
A kép és a recept forrása: Receptproba.blog.hu